Semnalele Politistului

Bratul ridicat vertical semnifica "atentie, oprire" pentru toti participantii la trafic care se apropie, cu exceptia conducatorilor de vehicule care nu ar mai putea opri in conditii de siguranta.

Daca semnalul este dat intr-o intersectie, aceasta nu impune oprirea conducatorilor de vehicule care se afla deja angajati in traversare; Se comanda prin ridicarea bratului, vertical.

La aceasta comanda toti participantii la trafic care se apropie au obligatia sa opreasca, cu exceptia acelora care nu ar mai putea opri in conditii de siguranta.

Bratul sau bratele intinse orizontal semnifica "oprire" pentru toti participantii la trafic care, indiferent de sensul lor de mers, circula din directia sau directiile intersectate de bratul sau bratele intinse.

Dupa ce a dat acest semnal, politistul poate cobori bratul sau bratele, pozitia sa insemna, de asemenea, "oprire" pentru participantii la trafic care vin din fata ori din spate;

Se comanda prin intinderea orizontala a unuia dintre bratele politistului rutier si se refera la conducatorii de vehicule care circula pe sensul de circulatie care intersecteaza bratul intins, obligandu-i sa opreasca (cu exceptia cazului in care oprirea nu s-ar face in conditii de siguranta).

Bratele politistului rutier intinse orizontal inseamna "oprire" pentru toti participantii la trafic care, indiferent de de sensul lor de mers, circula din directiile intersectate de bratele intinse.

Dupa ce a dat aceasta comanda politistul rutier poate sa coboare bratele, pozitia sa insemnand de asemenea oprire pentru toti conducatorii de vehicule care, circula din fata ori din spate.

Balansarea cu bratul, pe verticala, a unui dispozitiv cu lumina rosie ori a bastonului reflectorizant pe timp de noapte, semnifica "oprire" pentru participantii la trafic spre care este indreptat;

Pe timpul noptii, participantii la traficul rutier vor opri in cazul in care politistul rutier balanseaza pe verticala un dispozitiv cu lumina rosie ori bastonul reflectorizant, spre ei. Vor opri toti cei care se indreapta spre acest semnal luminos.

Rotirea vioaie a bratului semnifica marirea vitezei si grabirea traversarii drumului de catre pietoni. Politistul care dirijeaza circulatia poate face semn cu bratul ca vehiculul sa avanseze, sa depaseasca, sa treaca prin fata ori prin spatele sau, sa-l ocoleasca prin partea sa stanga sau dreapta, iar pietonii sa traverseze drumul ori sa se opreasca.

Aceasta comanda se da de catre politistul rutier, prin rotirea vioaie a bratului. Conducatorii de vehicule trebuie sa grabeasca trecerea iar pietonii trebuie sa grabeasca traversarea drumului, in cazul cand aceasta comanda li se adreseaza.

Se comanda prin balansarea pe verticala a bratului intins orizontal, de catre politistul rutier. La observarea acestui semnal, conducatorii de vehicule au obligatia de a reduce viteza.